Bewoners mogen, ieder op hun eigen niveau en soms binnen kaders, wel eigen keuzes maken. Dingen die voor een ander heel klein lijken, maar voor bewoners echt belangrijk zijn omdat dit hun kwaliteit van leven vergroot.

Henriëtte Kuiper

Regiebegeleider

Bewoners mogen, ieder op hun eigen niveau en soms binnen kaders, wel eigen keuzes maken. Dingen die voor een ander heel klein lijken, maar voor bewoners echt belangrijk zijn omdat dit hun kwaliteit van leven vergroot.

Henriëtte Kuiper

Regiebegeleider

Wie de bewoners van Nieuwe Kerkstraat 35 leert kennen en de kleine signalen leert lezen, ziet aan kleine veranderingen in lichaamshouding of mimiek hoe iemand in zijn vel zit. Zo kun je als persoonlijk begeleider hét verschil maken tussen een geweldige of een minder fijne dag. Daan, Bob en hun vijf medebewoners zijn op zoek naar nieuwe persoonlijk begeleiders die hen echt willen leren kennen. Sonja en Monique, de moeders van Daan en Bob, en Henriëtte, regiebegeleider op het woonhuis, maken je graag enthousiast over dit woonhuis én hun bewoners.

Eerst even kennismaken
Henriëtte: “Nieuwe Kerkstraat 35 heeft zeven bewoners. Een vitale groep, waarvan de jongste 17 jaar en de oudste 64 jaar oud is. De mix, van aan de ene kant jongere bewoners die nog volop in ontwikkeling zijn en anderzijds het behouden van vaardigheden bij de oudere bewoners, maakt dit woonhuis leuk. Ze zijn lekker actief en willen naar buiten, activiteiten ondernemen. Het is dynamisch met allemaal verschillende persoonlijkheden. Maar ze houden allemaal van gezelligheid en sfeer. Onder de juiste voorwaarden kunnen ze best veel en iedereen is mobiel. Dat is echt een plus, en ze kunnen grotendeels zelf helpen met aankleden en verzorgingstaken. Ze maken me als begeleider enthousiast, omdat ze een hoog leerrendement hebben. Dat betekent dat je nog bezig bent met het behouden en aanleren van vaardigheden en met opvoeding.”

Monique: “Bob is een zachtaardige jongen van 29 jaar met het verstandelijk vermogen van iemand van 8 tot 15 maanden. In alles is hij afhankelijk van de zorg van derden. Hij is een gevoelige jongen. Aan de blik in zijn ogen kun je zien hoe het met hem gaat. Hij kan niet direct communiceren. Hij kan wel zeggen ‘koffie drinken’. Maar als je aan hem vraagt of hij lekker heeft gegeten reageert hij bijvoorbeeld met: ‘het raam staat open’.”

Sonja: “Daan is een grote kerel van 29 jaar oud. Net als Bob is hij van A tot Z afhankelijk van derden. Hij heeft het verstandelijk vermogen van iemand van 11 tot 14 maanden. Hij heeft geen spraak, alleen geluiden en gebaren. Aan zijn mimiek en geluiden merk je hoe het met hem gaat. Daan fietst graag en vindt de trampoline te gek. Hij is heel beweeglijk, maar zal niet snel de toenadering zoeken. Alleen als hij je lief vindt. Dan geeft hij als een katje een kopje tegen je schouder.”

Door klein te kijken, samen grote dingen bereiken
Monique: “Je maakt als persoonlijk begeleider het verschil. Het zit in de kleine momenten, die zijn onbetaalbaar. Een hand op een schouder, even kietelen of bij ze zitten, een liedje draaien of een puzzeltje klaarzetten. Bob is bijvoorbeeld gek op Bassie en Adriaan en Hollandse kinderliedjes. Ga je naast hem zitten en samen zingen, dan is zijn hele dag goed! Het is ontzettend belangrijk om de bewoners écht te leren kennen en oprechte aandacht te geven. Ieder maniertje en iedere gedraging betekent iets. Het is spannend, maar ook fantastisch om dit van iedere bewoner te snappen.”

Sonja: “Structuur en dagritme is voor alle bewoners belangrijk. Alle bewoners hebben een laag niveau en daardoor behoefte aan vaste gezichten die ze herkennen. Iemand die weet dat Bob graag ketjap over zijn aardappeltjes wil, omdat hij ze anders niet eet. Dat je bij Daan de eerste hap even moet aanhouden, ook als hij zijn bord wegschuift. Dat de ene bewoner het liefst muziek luistert en de ander gek is op mooie nageltjes. Als persoonlijk begeleider ben je écht belangrijk in hun leven.”

Aandacht en tijd voor bewoners 
Henriëtte: “Alle bewoners hebben veel zorg en begeleiding nodig. Ze hebben behoefte aan individuele aandacht. Als persoonlijk begeleider breng je structuur aan voor iemand die het zelf niet kan. Toch hebben we geen rigide dagprogramma of een to-do-lijst die vandaag af moet. Dus als je ergens niet aan toe bent gekomen, omdat je een bewoner voorrang hebt gegeven, is dat altijd een goed idee. Er is ruimte voor spontaniteit en je kunt daarin ook een stukje van jezelf kwijt. Zo kiest de ene begeleider ervoor om een liedje te zingen samen met bewoners, terwijl de ander ze lekker mee naar buiten neemt voor een wandeling. Als team zijn we flexibel en bewegen we mee waar bewoners dat nodig hebben. Geen stress, wel duidelijkheid en voorspelbaarheid. Eigen regie staat daarbij voorop. Structuur aanbrengen in een dag, betekent niet dat je alles voor bewoners bepaalt. Daar houden we elkaar als team scherp op. Bewoners mogen, ieder op hun eigen niveau en soms binnen kaders, wel eigen keuzes maken. Dat kunnen keuzes zijn in activiteiten, in kleding of in soort broodbeleg. Dingen die voor een ander heel klein lijken, maar voor bewoners echt belangrijk zijn omdat dit hun kwaliteit van leven vergroot.”

Toekomstperspectief
Henriëtte: “Nieuwe Kerkstraat 35 heeft een bewogen periode achter de rug. De samenvoeging van de bewoners van twee woonhuizen tot een nieuwe groep, de verhuizing en het ontbreken van een vast team hebben een stempel gedrukt. Inmiddels is er weer meer stabiliteit op het woonhuis en is het tijd om weer vooruit te kijken en te bouwen. Er liggen mooie kansen om met de bewoners bijvoorbeeld meer met ondersteunende communicatie aan de slag te gaan. Dit is belangrijk, want niemand kan goed praten. We gebruiken daarom foto’s, pictogrammen en gebaren. Als begeleider volg je een cursus en word je ondersteund door een logopedist. Deze ondersteuning ligt momenteel stil. Als het team aangevuld is, gaan we hier op het woonhuis weer mee aan de slag.”

“Ook als je kijkt naar activiteiten die we met de bewoners kunnen ondernemen, liggen er mogelijkheden. De eerste stappen hebben we daarin al gezet. Dit jaar kwamen Sint en Piet voor het eerst naar de woning. Dat was spannend, want normaal doet deze groep niet mee aan maatschappelijke activiteiten. Alle bewoners waren aanwezig met hun families. We hebben Chinees gehaald en samen gegeten in een rustig sfeertje, zonder het te lang te laten duren. Sint had natuurlijk cadeaus mee om uit te delen. Het was een relaxte avond en voor mij het bewijs dat het kan, als je het maar gewoon goed regelt. Het gaf iedereen zo’n boost en dat is leuk om te merken. Het geeft ook aan dat het clubje mensen dat hier bij elkaar woont, goed bij elkaar past.”


Bob, Daan, Chris, Anne-Franc, Peter, Sytse en Frits zijn de 7 bewoners van de Nieuwe Kerkstraat 35 in Veldhoven. Ze zijn op zoek naar persoonlijk begeleiders die ervoor willen gaan om van dit woonhuis een fijne woon- en werkplek te maken! Solliciteer als persoonlijk begeleider bij Severinus of bel Kim Wong via 040 258 6364 voor een kennismaking.
 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken JobStart