Na bijna 20 jaar als beveiliger in verschillende branches startte ik het verkorte opleidingstraject van de Severinus Academie. En dat bevalt me uitstekend: “Met mensen werken vind ik echt heerlijk.”

Jean Paul Kocken

Leerling BBL-opleiding verkort

Na bijna 20 jaar als beveiliger in verschillende branches startte ik het verkorte opleidingstraject van de Severinus Academie. En dat bevalt me uitstekend: “Met mensen werken vind ik echt heerlijk.”

Jean Paul Kocken

Leerling BBL-opleiding verkort

Energie krijgen van je werk
“Door mijn werk als zorgbeveiliger, kende ik al verschillende woonhuizen van Severinus. Als zorgbeveiliger ben je meer gespecialiseerd op de cliënten en aanwezig als ondersteuner voor het zorgpersoneel bij escalerende situaties. Zodoende werd opgemerkt dat ik wel een klik heb met de cliënten. In eerste instantie twijfelde ik om met mijn leeftijd nog naar school te gaan, en ook, wie zou mij nog willen aannemen op mijn leeftijd? Na gesprekken met medewerkers van Severinus heb ik deze kans aangenomen. Ik  heb totaal geen spijt, want de voldoening is zoveel groter. Voorheen kwam ik moe thuis. Nu heb ik juist heel veel energie.” 

Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg
“Ik hou van werken met mensen. Sommige mensen zien verstandelijk beperkten als iets ‘raars’. Maar het zijn  gewoon mensen met gevoel en vragen. Alleen is het soms moeilijk voor hen om de vraag die ze hebben op de juiste (meest sociaal wenselijke manier) te stellen.. Dit kan zich uiten in  bepaald gedrag wat wel eens kan escaleren. Dat is niet zozeer gericht op jou, maar een manier van hulp vragen. Het is de kunst om erachter te komen wat de hulpvraag is. Dat vind ik een leuke puzzel, steeds weer opnieuw. Na een tijdje ken je de cliënten, weet je wat er speelt en herken je de signalen en zie je het opbouwen. Een dienst kunnen draaien zonder ingrijpen is voor mij een geslaagde dienst. Om een cliënt die door de dag heen meerdere malen ‘hoog zit’, terug te brengen naar een situatie waarbij steeds minder of helemaal geen escalatie meer is, dat vind ik de uitdaging in mijn werk. Cliënten zeggen tegen mij ‘je bent een strenge leiding, maar wel een fijne leiding’. Het is niet zozeer dat ik streng ben, maar wel duidelijk en voorspelbaar. Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg. Dat is belangrijk in dit werk.”

Houden van mensen
Jean Paul werkt op een woonhuis voor mensen met een licht verstandelijke beperking waar cliënten soms ook gedrag vertonen. “Het is mijn werkplek en het thuis van de bewoners. Bewoners hebben afspraken waar ze heen moeten, je zorgt dat eten op tijd klaar is, je motiveert mensen om mee te helpen met het eten. Het is eigenlijk gewoon een huishouden. Het wordt als het ware je tweede gezin. Je moet echt houden van werken met mensen. Het is wel de kunst om je werk niet mee naar huis te nemen. Daarom is het fijn dat je een goed team erachter hebt staan. Dat je op dezelfde lijn zit, dat je van elkaar wil en durft te leren. Mijn ervaringen bij Severinus zijn goed. De locatie waar ik nu werk is fijn. Ik ga tijdens mijn opleiding waarschijnlijk ook nog een ander woonhuis en een andere doelgroep zien. Voor ieder wat wils binnen Severinus. Als leerling word ik door het team gehoord, we werken echt samen als een team en er zijn korte lijntjes. Deze overstap heeft mij veel gebracht en ik kan het iedereen aanbevelen om eens te informeren naar de mogelijkheden.”
 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken JobStart